De optochten zijn een van de hoogtepunten van carnaval. Wekenlang wordt er door de carnavalsverenigingen hard aan gewerkt om de meest indrukwekkende praalwagens te maken. Hieronder lees je meer over deze belangrijke carnavalstraditie.

Een hoop creativiteit

Bij het organiseren van een carnavalsoptocht komt een hoop trots kijken. Verenigingen willen geen simpele praalwagens tonen, maar streven ernaar om elk jaar weer met de mooiste creaties te komen. Ze kunnen er zelfs prijzen mee winnen. De wagens hebben een duidelijk onderwerp dat aansluit bij het thema van dat jaar. Kenmerkend aan de praalwagens die voor carnaval worden ontworpen, is dat ze vaak karikaturen bevatten. Het feest wordt namelijk gezien als het feest van de gekken en zotten, maar ook een manier voor de bevolking om de ‘hogere stand’ eens flink op de hak te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld karikaturen van lokale bekende mensen en politici verwachten. Zij worden hierdoor op een vrolijke en ludieke manier een beetje voor gek gezet.

Het bouwen van een praalwagen

Het ontwerpen en maken van een praalwagen is een lang proces. Voor carnaval wordt dit meestal gedaan door de lokale carnavalsverenigingen. Leden steken hiervoor wekenlang de handen uit de mouwen. Doordat de ontwerpen groot zijn, moeten er lichte materialen gebruikt worden. De ruwe vorm wordt gemaakt van betonijzer en kippengaas. Vervolgens wordt dit beplakt met papier-maché. De details in het model worden ook met papier-maché gemaakt. Wanneer dit droog is kan het verder afgewerkt en geschilderd worden. Een andere manier is om piepschuim te gebruiken. Hiermee kunnen heel goed mooie vormen gemaakt worden, maar niet iedereen is er even handig in om het mooi af te weken.

Wanneer is de optocht?

Tijdens carnaval zijn de optochten niet op een vaste dag of tijd. Vooral in de gebieden waar het Rijnlands carnaval wordt gevierd zijn er in steden en dorpen vaak meerdere carnavalsverenigingen. Als meerdere van deze verenigingen hun eigen optocht organiseren, krijgen ze allemaal de kans om dit te doen. Hierdoor kun je op vrijwel elke dag ergens naar een optocht toe. Op internet zijn er in de carnavalsperiode agenda’s te vinden van de grote optochten.