De term ‘alaaf’! is een carnavals groet afkomstig uit de Keulse carnavals traditie. Het bijbehorende handgebaar bestaat uit de vingertoppen van de rechterhand, naar de linkerkant van je voorhoofd te brengen. Maar de vraag is, waar komt die groet vandaan? Daar ga ik het over hebben hieronder. 
Alaaf!

Vorst Metternich

De oudste geschriften waar het woord alaaf in terug te vinden is, is in een petitie van Vorst Metternich aan de Keulse Keurvorst in het jaar 1635. Oorspronkelijk is het een uitroep bij het uitbrengen van een dronk zoals ‘proost!’. Sinds het begin van de moderne carnaval viering, vanaf 1823, wordt er in Keulen ‘alaaf!’ gebruikt als begroeting tussen carnavalsvierders.

Herkomst van het woord

Vorst MetternichOver de herkomst van het woord bestaan twee theorieën. Sommigen zeggen dat het woord een verbastering van het woord elf is. Elf is het gekkengetal, denk bijvoorbeeld aan de Raad van Elf. Anderen zeggen ook weer dat ‘alaaf!’ afgeleid is van het oud Keulse dialect ‘all af!’ wat zou betekenen ‘alles weg!’. Dit laatste is zeer waarschijnlijk de oorsprong van het woord ´alaaf!´ De oorsprong van carnaval is ook de voorbereiding op de Vastentijd. Al het goed spijs en drank moest weg, of moest op. ‘Kölle Alaaf!’ zou betekenen ‘(Behalve) Keulen, alles weg!’.

Waar gebruiken we het woord ‘Alaaf!’?

In sommige Duitse steden en sommige Nederlandse steden gebruiken ze de term ‘Alaaf!’. In de Nederlandse steden en dorpen waar de term wordt gebruikt is voornamelijk aan de linkerkant van de Rijn. Aan de rechterkant van de Rijn wordt voornamelijk ‘Helau!’ als term gebruikt. Dat is wel opmerkelijk omdat de rechterkant van de Rijn ligt aan de Duitse grens. In ‘s-Hertogenbosch en Bergen op Zoom wordt het wordt absoluut niet gebruikt. In Eindhoven gebruiken ze de term ‘Salaai!’ Overigens gebruiken ze ‘Helau!’ in ruim 70% van de carnavals gebieden. Toch is ‘Alaaf!’ veruit het meest bekende woord omdat het in sommige grote carnavals steden gebruikt wordt als term om elkaar te begroeten. Wilt u liever iets anders? Casino play million